Zonnepanelen en uw groepenkast, waar moet u rekening mee houden?

Geplaatst door Kristian Storm op

Als u zonnepanelen wilt installeren, is het belangrijk om uw groepenkast hierop voor te bereiden. Hier zijn enkele aanpassingen die u moet overwegen:

  1. Extra groep(en): Zonnepanelen hebben een eigen groep nodig in de groepenkast. U kunt hiervoor een aparte installatieautomaat gebruiken, die is aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Dit voorkomt dat de zonnepanelen de andere elektrische apparaten in huis storen of overbelasten.

  2. Aardlekschakelaar: Bij het aansluiten van zonnepanelen is het verplicht om een extra aardlekschakelaar te installeren. Deze beschermt u tegen aardlekstroom als gevolg van de omvormer van de zonnepanelen.

  3. Hoofdschakelaar: Het kan zijn dat u uw huidige hoofdschakelaar moet vervangen om de zonnepanelen aan te kunnen sluiten. Dit komt doordat de omvormer van de zonnepanelen een hoge piekspanning kan veroorzaken.

  4. Omvormer: De omvormer van de zonnepanelen moet ook worden aangesloten op een eigen groep in de groepenkast.

  5. Kabels: Controleer of de kabels in uw groepenkast geschikt zijn voor de zonnepanelen en of deze de juiste dikte hebben om de stroom te kunnen verwerken.

Het is belangrijk om deze aanpassingen te laten uitvoeren door een erkende installateur. Zij kunnen u adviseren over de specifieke aanpassingen die nodig zijn voor uw situatie en zorgen voor een veilige installatie van uw zonnepanelen.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →